Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-29 PETLAS Başarı Hikayesi
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-29
PETLAS Başarı Hikayesi
PETLAS, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası dönemde, savunma sanayi, mekanize tarım, kamu ve özel sektör bireysel ve toplu taşımacılık alanlarında, Türkiye'nin lastik konusunda dışa bağımlığını azaltmak ve özellikle uçak lastiği üretmek hedefiyle, 1976 yılında PETKİM Petrokimya Holding bünyesinde kuruldu. 1977 yılında temeli atılan, Taşıt ve Uçak Lastiği üretmek amacıyla kurulan PETLAS’ın deneme üretimine geçebilmesi ancak 1989 yılının sonlarını buldu.
PETLAS üretim hatlarında doğu blok teknolojisi olan “Çekoslovak Barum” lisansı tercih edildi ve üretime başladığı 1989 yılına kadar yaklaşık 600 milyon USD yatırım yapıldı.
5 Nisan 1994 Yılında PETLAS Kapatıldı
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1983 yılında Kırşehir’e geldiğinde “PETLAS’ımız Açılsın”, “PETLAS’ımız Çalışsın” pankartlarını görünce, kalabalığa dönüp “PETLAS’ınız açılsın diyorsunuz ama teknolojiniz eski, açılsa da geri kapanabilir” demişti.
Hal böyle olunca “Deneme üretimin başladığı 1989” yılından 2 yıl sonra, 1991 yılında ciddi finans ve hammadde desteği sağlayan PETKİM’den ayrılarak özelleştirme idaresi bünyesinde satışa çıkartıldı.
Ancak alıcı çıkmadığı için 5 Nisan 1994 yılında ekonomik paket kapsamına alınarak kapatılmasına karar verildi.
Kırşehir; 68 Kamyon, 20 Otobüs ve Binlerce Kişi ile Ankara Yolunda
Tansu Çiller Başbakanlığında kurulan 50. Hükümet tarafından alınan kapatılma kararı sonrasında karara karşı aylarca Kırşehir’de eylem ve direniş yapan PETLAS işçileri, kararın akabinde “68 kamyon, 20 otobüs dolusu çalışanlarının eş ve çocukları, kapatılmasına karşı çıkan vatandaşlar ve destekleyenleri ile birlikte yaklaşık 7 bin kişi ile Ankara’ya yürüyüşe geçti”.
Ankara yürüyüşü hükümeti telaşlandırdı. Hemen işçi temsilcileri ve sendika ile hükümet görüşmeleri başlatıldı.
Başbakanlıkta yapılan görüşmelerde bir komisyon kurulmasına ve kurulacak komisyonun, PETLAS’ın kapatılma kararının yeniden gözden geçirilmesine karar verildi.
Nihayetinde komisyon kuruldu. Bu komisyon, raporunda “PETLAS’ın kısa, orta ve uzun vade yatırım ve yenilemelerini” belirleyerek “kapatmanın durdurulması ve fabrikanın çalıştırılması gerektiğine” karar verdi.
PETLAS Satışta
Ancak PETLAS’ın kısa vadede küçük maddi destekler ile ayakta kalamayacağı anlaşılınca 1995 yılında tekrar satışa çıkartıldı. İran asıllı Nadir İmpex firması 65 milyon dolar teklif etti. Ancak teminatı yatıramadığı için satış iptal edildi.
PETLAS KOMBASSAN’a Satılıyor
Türkiye'nin askeri uçak lastiği üretebilen ilk ve tek lastik fabrikası olan PETLAS, 20 Mart 1997 tarihinde; “30 Milyon dolar yatırım yapmak, eski borçlarını üstlenmek ve 700 kişiden az olmamak üzere istihdam garantisi ile 37.5 milyon USD’a KOMBASSAN Holding’e satıldı.
KOMBASSAN Grubu tarafından satın alındıktan sonra PETLAS’ta işletme, pazarlama ve teknik kademelerde yenileme ve yapılanma çalışmalarına başlandı. Ancak lastik sektörü ile ilgisi olmayan, yatırımları realize etmek konusunda tecrübesi ve gücü olmayan KOMBASSAN, fabrikaya 1997'de 586 bin USD, 1998'de 1 milyon 384 bin USD, 1999'da 3 milyon 620 bin USD olmak üzere yaklaşık 5.6 milyon USD yatırım yapabildi. KOMBASSAN Holding tarafından 8 yıl işletilen PETLAS, taahhüt edilen ve planlanan yatırımlar gerçekleştirilemeyince tekrar kapanma noktasına geldi.
PETLAS’ın Yeni Sahibi Abdulkadir Özcan
PETLAS, 2005 yılında lastik sektöründe tecrübeli ve ciddi bir satış ağı olan AKO, yani Abdulkadir Özcan’ın firmasına, 70 Milyon dolar karşılığında satıldı.
Uzun yıllar planlanan teknolojik yatırımların ve yeterli üretimlerin gerçekleştirilememesi neticesinde “ölçek ekonomisinden” yeterince yararlanamayan ve rekabet gücü olmayan PETLAS, mevcut haliyle yeni sahibine teslim edildi.
PETLAS Ayağa Kalkıyor
AKO Grup; sektörde iyi yetişmiş yeni kadroları ve dünya bankası kredileri ile ciddi bir “yatırım sürecine” girdi. AKO, 2005-2020 tarihleri arasında yaklaşık 700 milyon dolarlık yeni yatırımlar yaparak PETLAS’ı rakip lastik firmalarının seviyesine yükseltmeye, bozulan imajını düzeltmeye, otomobil, kamyon ve otobüs lastikleri de üreterek piyasada ciddi bir rekabete başladı.
Kamu ve KOMBASSAN Holding döneminde iyi yönetilemeyen ve sektörde rekabet edemeyen PETLAS, yeni yatırımlarla gelişerek çok avantajlı bir duruma yükseldi.
Burada bir hususu belirtmek gerekirse PETLAS, KİT yapılanması zamanında hatalı yönetimler, lastikten anlamayan ve gücü olmayan yanlış bir firmaya satıldığı için gerekli yatırımı ve atılımı yapamamış, iyi yönetilememiş ve kapanma noktasına gelmişti. Halbuki PETLAS, kuruluş aşamasında lastik konusunda tecrübeli ve işin ehli bir yönetime sahip olsaydı ve özelleştirmede lastik üretiminde tecrübeli ekonomik olarak güçlü bir firma ile anlaşılarak satışı yapılsaydı bunca olumsuzluklar ve gecikmeler yaşanmayacaktı.
PETLAS’ın kapatılmadan ayağa kalkmasında, sektörden anlayan tecrübeli bir firmayla buluşturulup isabetli bir özelleştirmeyle başarı yolculuğuna çıkmasında; “fabrikasına sahip çıkan işçilerin ve Kırşehir halkının rolü” kesinlikle belirleyici olmuştur.
PETLAS Büyüyor
1977 yılında kurulan ve 2005’te AKO grubuna katılmasıyla Ar-Ge ve ekipman yatırımlarını günümüzün şartlarına göre her geçen yıl artırarak gelişen PETLAS, bugün tek çatı altında üretim yapan dünyanın en büyük lastik fabrikalarından biri haline geldi.
2005 yılında yaklaşık 600 çalışanı bulunan PETLAS, 2008 yılında yaklaşık 1.400 kişilik istihdama, 2005 yılında ihracatı 16 milyon dolar iken, 2008 yılında bu rakam 93 milyon dolara ulaştı. 2015 yılı verileriyle İstanbul Sanayi Odası (İSO) “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-İSO 500” listesinde de Türkiye’nin en büyük 107., Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise ihracat genel sıralamasında 90., otomotiv sektörü sıralamasında 17. sıraya yükselerek başarısını kanıtladı. 2017 yılında ise istihdam sayısı 3.750’ye, ihracatı ise 168 milyon USD seviyesine ulaştı. 2018 yılında toplam 109 ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, ülkemizin tüm ihracatçıları arasında “En Çok Ülkeye İhracat Yapan” 11. Kuruluşu oldu.
2018 yılında Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içinde 98. sıraya, 2019 yılında ise 95. sıraya yükseldi.
PETLAS’ın 2019 yılı üretimden net satışları, bir önceki yıla oranla yüzde 18 büyüme kaydederken, 2015 yılından bu yana kaydedilen büyüme oranı ise yüzde 147 düzeyinde oldu.
Bugün PETLAS, entegre bir üretim merkezi olmasının dışında, Ar-Ge olanaklarıyla yurtdışından bilgi transferi olmadan kendi teknolojisini üretmesiyle öne çıkıyor.
PETLAS Ar-Ge Atağında
PETLAS’ta Ar-Ge faaliyetleri, 2010 yılında Ar-Ge laboratuvarının kurulması ve devamında nitelikli insan gücünün oluşması ile başladı. Geçen sürede hem teknolojik imkânlarını hem de nitelikli insan gücünü artırarak, şirket vizyonu ve öngörülen hedefler doğrultusunda büyümeye, gelişmeye ve katma değer üretmeye devam ediyor. Her yıl cirosunun % 3,5’unu Ar-Ge faaliyetleri için harcayan PETLAS, Ar-Ge laboratuvarlarının analiz kabiliyetlerini, lastik test laboratuvarını, iç ve dış mekan test imkanlarını ve nitelikli insan gücünü en üst seviyede geliştirmiş durumda.
Bu gelişimin doğal sonucu olarak da Türkiye’de ilk Traktör Radyal Lastiği, ilk Run-Flat Lastiği, İlk Tam Çelik İş Makinası Lastiği, Askeri Araç Lastikleri, Tam Çelik Otobüs /Kamyon Lastiklerini dışarıdan teknoloji transferi olmadan, kendi know-how ve yetişmiş insan gücüyle üretmeyi başardı.
PETLAS, 2015 yılından başlayarak, ürünlerinin Avrupa Birliği ECE R117 Regülasyonuna uygunluk test faaliyetlerinin ve Sübjektif Araç-Lastik uyum testlerinin yapılabileceği yaklaşık 70 bin metrekare alan üzerinde 2100 metre yol uzunluğuna sahip olan bir “Test Pisti” tasarlayarak 2016 yılı içerisinde yapımını gerçekleştirdi. Arazi bedeli dışında yaklaşık 4 Milyon USD yatırım yapılan Test Pisti’nde, ECE R117 regülasyonu kapsamında Lastik Yuvarlanma Gürültüsü (N) ve Lastik Islak Yol Yüzeyi Tutunma İndeksi (WGI) hassas bir şekilde ölçülebilirken, Sübjektif Araç-Lastik uyum testleri de (Viraj, Slalom ve Şerit Değiştirme Performansı vb.) etkin olarak gerçekleştirilebiliyor.
PETLAS, Araştırma Geliştirme alanında yaptığı bu yatırımlarıyla 2016 yılında Türkiye’nin Ar-Ge 250 listesi araştırmasında lastik sektörünün Ar-Ge lideri olmayı başardı.
PETLAS Türkiye’nin En Büyük 82. Sanayi Kuruluşu
Yüzden fazla ülkeye ihracat yapan ve yurt genelinde 850’yi aşkın bayisiyle hizmet veren Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider kuruluşu PETLAS, 2020 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” sıralamasında, ülkemizin en büyük 500 sanayicisi arasındaki yerini 13 sıra birden yükselterek 82. sırada yer aldı.
PETLAS, bir önceki yıl listede 95. sırada yer almıştı. PETLAS’ın 2020 yılı üretimden net satışları 2.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
PETLAS, ayrıca dünyanın en geniş kapsamlı marka değeri veritabanı olarak tanımlanan Brand Finance’nin Türkiye’nin en değerli ve en güçlü markaları 2021 raporunda 11 sıra birden yükselerek 59. sıraya ulaştı.
PETLAS, 2020 yılında Türkiye’nin en büyük otomotiv ihracatçıları arasında 15. sırada ve ilk 1000 ihracatçısı arasında ise 73. sırada yer aldı.
Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli Ar-Ge lideri olan PETLAS, Yerli Ar-Ge gücüyle geliştirdiği yüksek kaliteli ürünlerle, premium binek araçları dahil birçok yeni segmentte başarılı oldu. Kendi geliştirdiği teknolojilerle, binek araçlardan kamyon ve otobüslere, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden İnsansız Hava Araçlarına kadar geniş bir yelpazeyle ülkemizi geleceğe taşıyan lastikleri üreten PETLAS, ürettiği tüm lastikleri Türk markası olarak dünya pazarlarına sunuyor.
PETLAS Tüm Zamanların İhracat Rekorunu Kırdı
PETLAS, 2021 yılı Ağustos ayından bugüne kadar en yüksek aylık ihracat rakamını elde etti ve aylık bazda 39 Milyon dolar değerinde ihracatla tüm zamanların rekor seviyesine ulaşarak yıllık ihracat hedefini 280 milyon dolar olarak yeniledi.
Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren, ülkemiz lastik sektörünün yerli sermayeli öncü kuruluşu PETLAS, aylık ihracat tonajını 2021 yılı Ağustos ayında 10 bin tonun üzerine çıkararak dünya pazarlarına 500 bin adet lastik ihraç etti.
İhracat Büyüme Hedefi Yüzde 40 ve Yıllık İhracat Hedefi 280 Milyon Dolar
Kendi geliştirdiği yüksek teknolojili ürünlerle dünya pazarlarında büyük ilgi gören PETLAS’ın bugün itibarıyla 6 kıtada 120 farklı ülkeye yayılan ihracat pazarları arasında, ABD, Almanya, İtalya gibi büyük ölçekli otomotiv endüstri ve pazarına sahip ülkeler yer alıyor. İhracat coğrafyası içerisinde yer alan Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarında ise iş ve tarım makineleri segmentinde tartışmasız pazar lideri.
2018 yılında cirosunu 1 milyar 945 milyon TL’ye, ihracatını 202 milyon dolar düzeyine çıkaran PETLAS’ın, 2019 yılı üretimden net satışları 2,2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2020 yılında küresel pandemi krizine rağmen üretimden net satışlarını yüzde 27 büyüme ile 2,8 milyar TL’ye, cirosunu yüzde 150 artış ile 4 milyar TL düzeyine yükseltti ve ihracat rakamlarını büyük ölçüde koruma başarısı göstererek yaklaşık 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
PETLAS, 2021 yılında 80 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini yüzde 15 artırarak, cirosunu 600 milyon dolar, ihracat büyümesi hedefini de yüzde 25’ten yüzde 40 seviyesine revize etti.
2021 yılında özellikle ihracat tarafında başarılı sonuçlar elde eden AKO Grubu, Küreselleşen ekonomi ve rekabet içerisinde ‘Türk Markası’ olgusunu tüm dünyada tanıtarak, ülkemiz ekonomisine yerli sermaye, yerli Ar-Ge ve mühendislik, yerli iş gücü ile ürettiği lastiklerle ihracat geliri sağlamanın gururunu yaşıyor.
ABD Pazarı İçin Yatırım
PETLAS, ABD pazarına yönelik ihracatını artırmak için yatırım yapıyor. ABD pazarına ihracatını orta-uzun vadede 100 milyon dolar seviyesine artırmayı, kendi geliştirdiği yüksek teknolojili ürünlerinin sağladığı rekabet avantajıyla hızlı ve kalıcı büyüme elde etmeyi hedefleyen PETLAS, bu doğrultuda 60 milyon dolarlık yatırımını sürdürüyor. Devam eden yatırımların tamamlanmasıyla üretim kapasitesi yıllık 168 bin tondan, 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacak.
700 Milyon Dolarlık Yatırım
PETLAS, 2020 yılı içinde gerçekleştirilen kapasite artışına paralel olarak, mevcut ürün gamının çeşitlendirilmesine ve verimliliğin artırılmasına yönelik yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup bünyesinde, 2005 yılındaki satın alma sonrasında PETLAS’ta yapılan ve son 10 yılda ivmesi artan yatırımların toplamı yaklaşık 700 milyon doları buldu. Gerek iç pazarda ve gerek dış pazarda lastik kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak en yüksek kalitede ürünlerin üretilmesi amacıyla yatırımlara sürekli olarak devam ediliyor.
Bu kapsamda PETLAS, binek araçlardan kamyon ve otobüslere, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden İHA ve savaş jetlerine, 80 farklı desen ve 2500 farklı ebatta üstün nitelikli lastikleri, yerli sermaye, yerli mühendislik ve Ar-Ge, yerli iş gücü ile üretiyor ve dünyaya satıyor. PETLAS, 2022 yılında da ürün gamının tümünde, özellikle de kamyon otobüs (TBR) lastiklerinde büyümeyi hedefliyor.
PETLAS’ın Ülkemize Kazandırdığı İlkler
Türk lastik sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla kamu yatırımı olarak kurulan ve 2005 yılında AKO Grup bünyesine katılan PETLAS’a, grup bünyesinde bugüne kadar 10 milyar TL’ye yaklaşan yatırım yapıldı ve yatırımlar kesintisiz olarak sürüyor. Bu yatırımlarla PETLAS, 367 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere, 2 milyon metrekare alan üzerinde kurulu yerleşkesinde toplamda 4 bine yakın personel sayısına ulaşarak, geniş ürün yelpazesi ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmayı başardı. PETLAS’ın diğer büyük ve Türkiye sanayisi için hayati önem taşıyan bir başarısı da kendi geliştirdiği büyük bir Ar-Ge merkezi ve Test Pistine sahip olmasıdır.
Ülkemizin güvenliği ve terörle mücadelesine büyük katkı sunan ve tüm dünyada ilgi gören milli Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2, ilk Milli Eğitim uçağı HÜRKUŞ-B ve çalışmaları süren ÖZGÜN Helikopter Projesi ile milli savaş uçağı TFX Milli Muharip Uçak Projesi için de milli lastik geliştirilmesi ve üretilmesi yolunda PETLAS sorumluluk alıyor.
Ayrıca F-5, F-16 savaş jetlerinin lastiklerinin dünyadaki lisanslı üç üreticisinden biri konumunda olan PETLAS’ın savunma sanayisine yönelik üretimi, F-16 ve İHA lastiklerinin yanı sıra Kirpi, Ural, STA, Amazon, PARS 6x6, Pusat, Hızır, Kıraç, Cobra gibi taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve Seyit, BMC TTAR Tank Taşıyıcılar için özel lastikleri de kapsıyor. PETLAS, mermi isabet alsa da yola devam edebilen (Run-flat) sistemleriyle uyumlu çalışabilen lastikleriyle vatan savunması ve güvenliğinin gerektirdiği en zorlu koşullarda güvenlik güçlerinin de yanında yer alıyor.
Ar-Ge merkezinde sürekli olarak kendi lastik teknolojisini geliştiren PETLAS, Türkiye’nin İlk ve Tek Uçak Lastiği, İlk Radyal Traktör Lastiği, İlk 18 üzeri “Y” Hız Sınıfı Yüksek Performans Binek Lastiği, İlk Run-Flat Binek Lastiği, İlk ve Tek Tam Çelik İş Makinası Lastiği ve İş Makinaları için Büyük Dolgu Lastiklerinin üretimi gibi sektöründe pek çok ilklere imza attı.
PETLAS’ın Hedefleri
Türkiye’nin dışa bağımlılığını kaldırma vizyonuyla hareket eden PETLAS, Uçak, Askeri, Zirai, İş Makinası, Kamyon, Otobüs, Hafif Ticari ve Binek araç lastiklerini içeren, 4 farklı marka altında 2 bin 500’den fazla farklı ürün ile Türk tarım, sanayi, savunma ve ulaşım sektörlerinin hizmetindedir.
Kurulduğu günden bugüne kadar sürekli gelişimi ilke edinen PETLAS, sektör deneyimlerini, bilgi birikimini yeni teknolojiler ve sürdürülebilirlik ekseninde birleştirerek ülkemiz adına katma değer üretme azmiyle yatırımlarına devam ediyor.
Ülke ekonomisine ve kalkınmasına önemli düzeyde katkı, sürdürülebilir büyüme ve düzenli yatırım, grubun temel stratejik önceliği. 2020 yılında beklenmedik şekilde gündeme gelen krizi fırsata çevirerek mevcut iş planlarını revize eden PETLAS, bu dönemde dijitalleşmenin getirdiği avantajlara yöneldi.
Pandemi döneminde, üretim tesislerinde gerekli önlemleri alarak üretime ara vermeden, işçi çıkarmadan üretmeyi ve yatırım faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdüren PETLAS, bu dönem sonrası ertelenen talep ve ihracat potansiyelini karşılayabilmek adına kapasite ve buna paralel istihdam artışını planlıyor.
Aynı zamanda sürdürülebilir, doğayla dost ürün ve üretim teknolojileri üzerine çalışan PETLAS, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabilmek için; CO2 salınımını ve temiz su kullanımını azaltmak, zararlı kimyasalların kullanımı engellemek ve düşük yakıt tüketimine sahip lastikler üretmek için adımlar atıyor. Bu kapsamda, 2020 yılının olağanüstü koşullarına rağmen Türkiye'nin lastik sektöründe en büyük entegre geri dönüşüm tesisini oluşturma hedefiyle başlatmış olduğu 30 milyon dolarlık geri dönüşüm yatırım projesini, kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan bu tesis, sanayinin kauçuk ihtiyacının karşılanması ve çevre korumasına katkı amacıyla lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak; karbon tasarrufunun yanı sıra, sıfır atık projesine ve cari açığın azaltılmasına da katkı sunacak. 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak bu tesiste, Türkiye'de bir yılda ortaya çıkan yaklaşık 350 bin ton lastik atığının dörtte birinin nitelikli ham maddeye dönüştürülmesi hedefleniyor.
ABD pazarına özel lastik üretimi için 60 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. PETLAS fabrikasında devam eden yatırımların tamamlanmasıyla, hali hazırda yıllık yaklaşık 168 bin ton (aylık yaklaşık 14 bin ton) düzeyinde olan üretim kapasitesi, yıllık 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacak. Takip eden yıllarda yapılacak 1 milyar dolarlık yatırımla da üretim kapasitesi 440 bin tona, doğrudan istihdam da 10 bin kişiye çıkarılacak.
Türk sanayisinin yüzde 100 yerli gücü AKO Grup bünyesinde, kendi geliştirdiği teknolojileriyle ülkemizi geleceğe taşıyan lastikleri üreten, lastik sektörünün yerli sermayeli en büyük oyuncusu PETLAS, uzun süredir yürüttüğü dijitalleşme stratejileri, koyduğu CRM altyapısı, üretim verimliliği ve ürün kalitesinde yükseliş sağlayan INPDS uygulamaları ve ERP yazılımlarıyla Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerini artırarak sürdürüyor.
Kıbrıs Savaşı sonrası yaşanan ambargonun acı dersi ile kamyondan traktöre, binek arabasından askeri uçaklara kadar çeşitli alanlarda tekerlek lastiği üretmek amacı ile kurulmuş PETLAS’ı kuruluşundan bu yana kapatılmaktan kurtararak, emek ve alın terleriyle iç Anadolu ve ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi haline getiren başta PETLAS yönetimi olmak üzere tüm çalışanlarını tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum.
KAYNAK
40 Arena Gazetesi, Misafirkalem, 8 Mart 2018, www.kirsehirarenagazetesi.com/kapanma-ve-ozellesme-surecleriyle-PETLAS
https://www.petlas.com.tr